Nyomtatóbarát verzió Nyomtatható verzió 

Lakóházak, lakások

Kód: Lh-430 (ingatlanképek nagyítása A képekre kattintva, azok kinagyíthatók! )

Magyarpolányban, felújított, tornácos műemlék parasztházban lakhat, nyaralhat

(A ház megvételével, állagának megőrzésével, Ön is hozzájárul nemzeti örökségünk, egy letűnt kor néprajzi és kulturális értékének, utókor számára történő megmentéséhez.)
 
  
 A képeken a műemlék utca látható.
 

Magyarpolányban, az eladó, eredeti, klasszikus-háromosztatú, tűzfalas,- macskalépcsős,- a bakonyi népi építészetre jellemző stílusjegyekkel, vakolatdíszekkel rendelkező gádoros parasztházat Németajkú zsellérek leszármazottai építették, 1886-ban. A ház építésének idején a települést még Németpolánynak hívták. A ház, 1968-tól sorszámmal,- azonosító számmal nyilvántartott országos műemlék.

De nemcsak a ház a műemlék, hanem a befogadó közeg,- az egész utca is. Az utcában szinte minden ház, hasonló korú, és kialakítású. A házak közül, 43 ház országos műemlék, további 40 ház, helyi védettség alatt áll. Az épületeken kívül a régi falusi településszerkezet is védett. Bár máshol is vannak ehhez hasonló boltíves-tornácos parasztházak, azonban ilyen egybefüggő régi utcasor egyedül itt, Magyarpolányban található.

Magyarpolány 1990-óta a Nemzeti Örökség része. A Nemzeti Örökség Bizottság határozata kimondja, Magyarpolány hazánk történeti múltjának jellegzetes, pótolhatatlan és néprajzi szempontból kimagasló jelentőségű értéke. Magyarpolányt 1993-ban Europa Nostra Díjjal is kitüntették, miáltal már nemcsak a Nemzeti, hanem az Európai örökség része is lett.

Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék és várostervezéssel foglalkozó Páneurópai Nonprofit Szervezet fő feladatának az európai identitás megóvását tekinti, melynek érdekében műemlékvédelmi konferenciákat szervez, és 1980-óta díjjal jutalmazza az európai kulturális örökség megőrzéséhez hozzájárulókat.

Magyarpolány a Nyugati-Bakony közepén Ajka és Pápa között elhelyezkedő Kristály-völgy zsákfaluja. A falut 1171-ben említik legelőször. Megközelíthető a 8-as számú (Budapest-Graz E66) főközlekedési úton Ajka-Bakonygyepes elágazótól 3 km, valamint a Budapest-Szombathely vasútvonalon. Magyarpolány a Balatontól 35 km, Ajkától 9 km, Veszprémből 31 km távolságra található. 

 

A képen a parasztház udvar felőli homlokzata látszik.

A kb. 7,88 m x 28,51 m befoglaló méretű főépület kőből épült, fölülborított fafödémmel, fa tetőszerkezettel, cserépfedéssel. A főépülethez kapcsolódik a kazánház és a garázs. Az épület állapota felújított,- jól karbantartott. Az épület szerkezetei:polányi kő, mint helyi építési anyag, kb. 70 cm vastag kőfalak, fa ablakok spalettákkal. Macskalépcsős kialakítású oromzatán 1886-os évszámot olvashatunk. 

 

A kép a kb. 114,71 m2 nettó alapterületű parasztház alaprajzi elrendezését ábrázolja.

A gádorból a lakóelőtérbe (pitvar) lépünk, mely egy légtérben van a konyhával. A lakóelőtérből jobbra nyílik a nagyszoba (egykor tisztaszoba), balra a kisebbik szoba, melyből tovább haladva a közlekedőbe érkezünk. A közlekedőből nyílik a fürdőszoba a külön helyiségben lévő illemhely, valamint a kamra. Az épület folytatásaként található a kazánház és a garázs. 

 

A képen a boltozatos konyha látható a gránit mosogatóval.

A parasztház 2004 évben teljes felújítást kapott. Fel lett újítva a tető, a hideg-melegvíz és szennyvízvezeték rendszer a berendezési tárgyaival együtt, a gáz és központi fűtésvezeték rendszer és berendezési tárgyai, a komplett villanyvezeték, a hideg-meleg burkolatok, vakolatok, festés, pince, kert és még sok más. A helyreállítás keretén belül lett megépítve a korbeli csikó tűzhely (sparhelt) és búbos kemence. 

 

A képen a csikó sparhelt látszik, melyet tulajdonosa rendszeresen használ.

 

Az épített konyhában gáz-főzőlap és villanysütő is található.

 

A kép a lakóelőteret és a konyhát ábrázolja. 

 A helyiség különlegessége a 130 éves tölgyfa áthidaló. Az étkező asztalnál 6-8 fő kényelmesen tud étkezni, társalogni. 

 

A képen a hátsó hálószoba látható. 

A szobák hajópadló burkolatosak, a többi helyiség járólapos. 

   

A képen a közlekedő és a külön helyiségben lévő illemhely látszik.

 

A kép a fürdőszobát (zuhanyozó,- mosdó,- bidé), ábrázolja.

Az ingatlanba minden közmű be van vezetve: vezetékes ivóvíz, villany, vezetékes földgáz és szennyvízcsatorna. Fűteni többféle módon lehet: a termosztáttal szabályozható gázkazánról, a vegyestüzelésű kazánról, vagy a búbos kemencébe épített kandallóval. A településen szelektív hulladékgyűjtés működik. 

 

A képen az utca felőli szoba látható a búbos kemencével.

 

A gádorból kitekintve az udvar egy része látszik.

   

A képek az udvart és dísztavat ábrázolják.

A 2636 m2 bekerített telek két részre van osztva. Az egyik része a pihenő és díszkert a fűszerkerttel, a másik része fiatal gyümölcsös. A pihenőkertben van kerti pavilon és egy dísz-tó aranyhalakkal. A gyümölcsösben különféle termő gyümölcsfák találhatók: szilva, alma, birsalma, naspolya, dió, füge és málna mindegyikből több darab. 

 

A képen a fa és szerszámtároló illetve baromfi-ól látható.

     

Az első képen a pincelejárat, a második képen a munkatér, a harmadik képen a bortároló látszik.

A pince kb. 20,55 m2 alapterületű. A parasztház ára 31 millió Forint. Eszmei értéke ennél jóval nagyobb, és az idő múlásával egyre értékesebb. Elsősorban olyan Vevő jelentkezését várjuk, aki elkötelezett a 130 éves, ritkaság számba menő kuriózum (használható közkincs) rendszeres karbantartásában, és a felősség-teljes használatban. Az ingatlan egyeztetett időpontban megtekinthető, az időpont-egyeztetéshez hívja az értékesítéssel megbízott Lőkös Gáborné Erikát a 06-30-218-0000 telefonszámon!

Sok minden megtudható Magyarpolányról, a történelméről, az itt élők vagy itt üdülők életéről, programokról, az alábbi videofilm megtekintésével.


Megtekintési időpont
az alábbi űrlap segítségével is kérhető!


Az Ön neve:
E-mail címe:
Telefonszáma:

   Megjegyzés: