Telek, föld

Keresünk-kínálunk Vevőink részére eladó vízparti telkeket, eladó panorámás földterületeket, mezőgazdasági termőföldeket, szántókat, legelőket, réteket, szőlőket, erdőket, halastavakat, horgásztavakat, nádasokat a Balaton északi, a Balaton déli, a Balaton keleti, a Balaton parti településeken

(A kiválasztott ajánlat megtekintéséhez, kattintson a képre!)

Eladó építési telek, földterület a Balatonnál

 
Az üres építési telekre, saját egyedi, és egyéni igényeit kielégítő, olyan új házat építhet, hosszú élettartamú anyagokkal, szerkezetekkel, tartósan divatos, ízléses formával, színekkel, amilyen másnak nincs, amilyet mindig is szeretett volna. 
 
Sokan vallják, hogy, ha egy régi házat felújítanának az mindig is "felújított" kategória marad, még akkor is, ha 10 év múlva eladásra kerül. Ezzel szemben az új ház még 10 év múlva is korszerű marad, "újépítésű" kategória, ezáltal értéke jobban megmarad, növekszik.
 
Ugyanakkor, azok is előszeretettel építkeznek, akik semmit nem akarnak elfogadni abból, amit más valakik, előttük megépítettek és esküsznek rá, hogy csak az a jó, amit ők maguk megalkottak. Vannak mániákus építkezők, akik a ház megépítésében élik ki alkotó szenvedélyüket, és vannak, akik ebből élnek, telket vesznek, építenek, eladnak.
 
Az egyik legfontosabb érv az új ház építésénél a szerkezetek élettartama, mivel egy 20 év múlva esedékes felújításkor a bontás szóba sem kerül, nem úgy, mint egy felújított ház második felújításánál.
 
Gyakran azzal a kéréssel fordulnak hozzám, hogy bontandó házat keresnek. Ennek oka, hogy a bontandó ház alatti telek általában jó helyen található, értékesebb, hiszen elődeink szintén a szebb és jobb helyeket igyekeztek elfoglalni. Lebontják a házat és így jutnak értékes telekhez.
 
A telek kiválasztásának egyik szempontja az értéknövelő tényező. Ilyen a Balaton viszonylatában a kilátás vagy panoráma, a vízpart, a vízpart közelsége, a telek megközelítése, a környezet, terep adottságok, lejtése, alakja és még sorolhatnám. A telek helyének kiválasztását legjobb szakemberre bízni.
 
  Építési telek eladó 
 
A Balatont, mint üdülőhelyet a XIX században kezdték felfedezni. A balatoni telkek parcellázása kezdetben a Balaton közvetlen vízpartjára korlátozódott. Az évek során elfogytak a Balaton-part menti telkek, így a második-harmadik sorban folytatódott a balatoni telkek osztása.
 
A felszabadulás utáni gazdasági fellendülés időszakában megindult a balatoni telek iránti kereslet. A beépíthető telkek gyorsan elfogytak a Balatonnál, ezzel egy időben a balatoni telek árak növekedni kezdtek.
  
Eladó építési telek 
 
A Balaton-part menti helyi tanácsok gyorsan felismerték a lehetőséget és telek parcellázásba kezdtek a Balatonnál. Sajnos az eladó magán telkek méreteit a jogszabály szerinti legkisebb méretűre szabták.
 
A Balaton egyes településein a legnagyobb problémát a kis telek, a sűrűn egymás mellé épített nyaralóépületek jelentik, mert nem a nyugodt pihenést, kikapcsolódást biztosítják, hanem az üdülőterület túlnépesedését, ami elől menekül a városlakó. Ma az igény, a szeparáltabb, szélesebb telek után mutatkozik.
 
Építési telek 
 
A balatoni eladó telek kiválasztásának szempontjai: az optimális teleknagyság, a telek egészséges fekvése, a telek jó talajviszonyai, a telek kedvező tereplejtése, a telek zajártalmatlansága, a telek mérete, a telek alakja, a telek közműcsatlakozása, a telek megközelítése, a telek szép fekvése és a telek beépíthetősége. Nem elhanyagolható a település infrastrukturális ellátottsága.
 
Telek 
 
Az ingatlanforgalmazók 3 dologra esküsznek: a jó telekre, a jó telekre és harmadszor is a jó telekre. Sokat veszíthet a ház az értékéből, ha nem megfelelő a telek. A telek beépíthetőségéről a Rendezési Terv és a Helyi Építési Szabályzat rendelkezik.
 

A telek, az építési telek, az egyik legegyszerűbb befektetési forma. Ahogy fogynak az üres telkek, egyre ritkább a házzal be nem épített, így aztán az idő múlásával egyre értékesebb. Ugyanakkor sok probléma nincs vele, egy évben legfeljebb 2 x kell lekaszálni.
 

A telekingatlant érdemes bekeríteni, nehogy a szomszédok szemétlerakó helynek tekintsék és idehordják a szemetet. A kép, egy 10 mm átmérőjű betonacél darabokból készített kerítést ábrázol. Kozma István kiváló lakatos mester munkája 1980-ból. Érdemes megfigyelni, hogy a kerítéselemek röviden összefoglalják a Balaton nyújtotta élményeket.
 
Azt, hogy a különlegesen acélosra edzett, nyílbordázott betonacél darabokat hogyan tudta ilyen szépen megmunkálni, már örökre a titka marad, Kozma István 2004 évben elhunyt. Egy azonban biztos, szerette a Balatont és szerette a munkáját. Megtekinthető Siófok, Őrház utca 40 szám alatt.
 

Célszerű a telket fákkal beültetni, hogy később ne egy csupasz telek legyen, amit kínálunk. Az értékes növényzet a telek értékét is növeli. A növényzetet, ne az építendő épület helyére ültessük és ne is az építkezés útjába, hanem a végleges helyére. Ha csak lehet a közműveket is célszerű bekötni. Ekkor a telek már alkalmassá válik "romantikus nomádkodásra", sátrazásra, ideiglenes itt tartózkodásra.
 

Van egy ökölszabály a Balatonnál, miszerint minél közelebb van a telek a Balatonhoz, annál drágább. Legdrágább a közvetlen vízparti, saját parttal rendelkező telek. Az üres, vízparti építési telek, nagyon ritka. Nagyobb terület osztásával, vagy úgy lehet hozzájutni, hogy meg kell venni a már meglévő házas ingatlant és le kell bontani róla a felépítményt. 
 
Amennyiben valaki saját tervezésű ház vagy nyaraló építésében gondolkodik, a telek vásárlása előtt egyeztessen az I fokú Építésügyi hatósággal a lehetőségekről és kérje ki építész tanácsát.